PK Coach

Coaching en ondersteuning met behulp van paarden

Individuele coaching voor werknemers

Wat feiten op een rij:

In 2015 bleek 13% van de mannelijke werknemers en 13,9 % van de vrouwelijke werknemers enkele keren per maand of vaker burn-out klachten te ervaren. Dat was toen al bijna 30% van werknemers!

(bron: https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/overspannenheid-en-burn-out/cijfers-context/huidige-situatie#node-prevalentie-zelfgerapporteerde-burn-out-bij-werknemers)

In 2016 alleen al kwamen er 122.900 nieuwe patiënten bij met de diagnose: overspannenheid. Mensen die een burn-out heeft gehad weten wat een grote impact dat heeft op je leven.

Daar komt nog bij dat werkstress bij ruim 35% van de werknemers voor ziekteverzuim zorgt. Onder werkstress vallen onder andere: ernstige vermoeidheid, gespannenheid en nervositeit.

Alle genoemde percentages zijn in 2018 helaas hoger. We zouden voorzichtig kunnen concluderen dat er structureel iets niet helemaal goed gaat. Dit soort burn-out en ziekteverzuim percentages kost organisaties heel veel geld. Daarbij kunnen medewerkers die geen goede hulp krijgen blijvend beschadigd raken door een burn-out.

Voor meer informatie over coaching kijk op mijn pagina: Persoonlijke coaching.Wat kan een oorzaak zijn van al die stress?

We maken allemaal dingen mee in het leven. Dat is meestal helemaal niet erg. Wat we alleen vaak als mens niet doorhebben is dat we alles wat we meemaken en ervaren met ons meenemen in ons dagelijks leven. Dit betekent dat je soms ineens getriggerd kan worden door iets wat iemand doet of zegt. Onbewust raakt dat dan iets van binnen terwijl je bewust helemaal niet eens weet waarom je nu zo doet en waarom je je nu zo voelt.

Dit kun je als mens met jezelf ervaren. Een mooi voorbeeld is een conflict met jezelf. Het idee hebben dat er een innerlijke strijd aan de gang is.

Ook gebeurt dit regelmatig (dagelijks) in communicatie tussen mensen. Dingen die je dan bijv. kunt merken zijn: Waarom heb ik toch zo’n hekel aan die ene persoon? Waarom reageer ik zo heftig als Persoon A iets zegt? En als vervolgens Persoon B hetzelfde zegt is er niks aan de hand! Waarom voel ik me bij Persoon C zo op mijn gemak? Waarom ben ik altijd zo gespannen bij persoon D?

Dit gebeurt allemaal onbewust en de meeste mensen hebben geen idee waar hun gedrag en gevoel dan vandaan komen.Waarom paardencoaching voor individuele werknemers?

Paarden zijn meester in het brengen van bewustwording. Ze maken geen onderscheid tussen zakelijke thema’s en privé thema’s. Alles heeft invloed op elkaar.  

Paarden zijn daarbij altijd in het “hier en nu” en reageren puur op de energie die er aanwezig is. Dat in tegenstelling tot een menselijke coach.

Een paard (ver)oordeelt niet, en zal vanuit zijn natuurlijk kudde gedrag cliënten helpen om eventuele belemmerende energie aan te wijzen en vervolgens los te laten.

Omdat paarden kuddedieren zijn (en hoog sensitief) zijn ze extreem gevoelig voor het gedrag en gevoel van elkaar. Zodra een paard bij een persoon in een bak (ruimte) komt te staan zal het paard gaan kijken en voelen hoe het met je gaat.

Wie ben je? Draag je belemmerende energie bij je? Ben je een gevaar voor de veiligheid van de nieuwe kudde die jullie samen vormen? Is er iets wat aandacht nodig heeft?

Het paard zal je spiegelen en/of proberen te helpen. Het is aan mij, paardencoach, om het gedrag van het paard te vertalen en mijn bevindingen te toetsen bij de cliënt. Zuiverder coachen dat dit kan niet! Dat is voornamelijk ook de reden dat ik met paardencoaching ben begonnen.

Inmiddels is het ook bekend dat omgaan met paarden (inclusief coaching) de aanwezigheid van het stresshormoon cortisol verlaagd en de aanwezigheid van de ‘feel-good’ hormonen oxytocine en dopamine juist verhoogd. Overigens hebben vrouwen in de drukke wereld van tegenwoordig meer behoefte aan oxytocine en mannen kunnen wel wat meer dopamine gebruiken. Maar dat is technische informatie voor een ander moment.

Het resultaat:

  • Meer zelfkennis
  • Inzicht en bewustwording van eventuele stress die zich tot nog toe onder de oppervlakte bevindt.
  • Direct reflectie op bestaand gedrag: zo kun je direct oefenen met gedrag wat wél en wat niet werkt.
  • Bewust worden van talenten die nog niet ontwikkeld zijn.